Google search console webhelytérkép letiltás

A Google nem tudja beolvasni a webhelytérképet

A robots.txt letiltotta az indexelést

Google search console webhelytérkép letiltás
A webhelytérkép beolvasását letiltja a robots.txt

Nem lennék meglepve, ha a közeljövőben sokan találkoznának ezzel a problémával, hogy a robots.txt letiltotta az oldal feltérképezését vagy a webhelytérkép nem tartalmaz URL-t. A keresőből való eltűnés egyértelmű jelei mellett az alábbiakat tapasztalhatjuk a Google SearchConsolban:

 • Megszaporodnak az érvényes figyelmeztetések
 • A beküldött URL jelölése „noindex” hiba trendje megemelkedik
 • A webhelytérkép beolvasása sikertelen
 • A webhelytérkép nem olvasható
 • A mobilos használhatóság menüpontban az érvényes oldalak száma meredeken esik.

Krekkel, hackelt oldal

A weboldal indexből való kipottyanása rendkívül komoly probléma, a SEO-s vagy a webmester elsősorban valamilyen büntetésre gondol, különösen akkor, ha egy optimalizált oldalról van szó. Van azonban egy speciális eset mely (mint utóbb kiderült) a hackelés, krekkelés elleni védelemmel van kapcsolatban.

Az én esetemben a kliens weboldalát, az elavult PHP, WordPress és pluginek miatt megtámadta egy féreg. Ezt első ránézésre hackertámadásnak gondolják a webmesterek, de lényegében egy kártékony vírusról van szó, mely teleszórta linkekkel az oldalt és létrehozott egy rakás fals aloldalt, melyet hihetetlen gyorsasággal indexelt a Google.

Weboldal védelem, de okosan

A feltört / megtámadott oldalt a készítők meglepően szakszerűtlen módon próbálták megvédeni. Az alapvetőnek tűnő WordFence helyett egy rakás egyéb plugint telepítettek:

 • All in One WP Security
 • Hide My WP
 • IP Geo Block
 • Login Wall
 • User Activity Log.

Mivel az egyedi sablon miatt a WP frissítését a készítő nem vállalta, emellett a Wisual Bakery egy régebbi verziója van az oldalon, nem vettem a bátorságot ezen alkalmazások törlésére, kikapcsolására.

First mobile index

Az indexelési hiba okának kiderítésében az okozta a nehézséget, hogy jelentkezése előtt semmilyen változtatás nem történt az oldalon, mégis egyik napról a másikra azt az üzenetet kezdte küldeni a Google, hogy a robots.txt kitiltotta a feltérképezést. Az oldal indexelt, de a webhelytérkép olvashatatlan.
A szakemberek nagy része azt tanácsolta, hogy alkalmazzak jobb sitemap.xml készítőt, és javítsam a robots.txt-t.

Mondanom sem kell, hogy én is ezzel kezdtem a megoldást.

(Közben sikerült elérhetetlenné tennem a weboldalt, a telepítő könyvtár címének átírásával.)

A hiba okára a http request teszt elemzésekor derült fény.

A hiba jelentkezésének időpontja pedig összefügg azzal, hogy a Google szeptembertől a mobil indexálást helyezte előtérbe. Az oldal az asztali indexelést engedélyezte, csak az okostelefonos indexet tiltotta le, ezért jelent meg a probléma az adott időpontban.

A reqbin.com oldalon elemezve az oldalt egy „X-Frame-Options” sort találtam a Header-ben. Miután kikapcsoltam a All in One WP Security és IP Geo Block plugineket – utóbbi egyébként is marhaság – ez a sor eltűnt és a Googgle már dalolva indexálta az oldalt.

Összefoglalva

Ha a weboldal azért esik ki az indexből, mert a Google SearcConsole-ban a beküldött webhelytérkép (sitemap.xml) olvshatatlan és/vagy a robots.txt letiltja, akkor az említett fájlok ellenőrzése után érdemes az összes plugint kikapcsolni és így ellenőrizni a webhelytérkép feldolgozhatóságát, ezután a plugineket egyenként visszakapcsolva kiszűrni a hibás alkalmazást.

Optimalizált, gyors weboldal

Gyors WordPress honlap készítése

Az optimális weboldalkészítés alapjai

Wordpress honlap
Gyors, optimalizált WordPress honlap készítése.

A gyors, optimalizált Word Press weboldal könnyen használható, felhasználóbarát, tehát marketing szempontból is előnyös. A honlap optimalizálás elsődleges célja, hogy a Goole találati listán az első helyet szerezzük meg, ugyanakkor a keresőoldal a felhasználóbarát, tehát gyors oldalakat díjazza, ezért ebben a kérésben egybevágnak a seósok és a marketingesek törekvései. Nem titok, hogy a látványos dizájn helyett a szöveges optimalizálást részesíti előnyben a legtöbb szakember, hiszen a Google figyelembe veszi azt is, hogy milyen gyorsan éri el a felhasználó a számára értékes tartalmat, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a dizájnelemek is egyre jobban optimalizálhatók, különösen igaz ez a WordPress oldalakra. A dizájnelemek szöveges optimalizálása, attribútum megadása tehát plusz pont, a nagyméretű „carousel-ek” azonban növelik a betöltődési időt, ezért nem mindegy, hogyan optimalizáljuk ezek sebességét és méretét.

Gyors szerver

A WordPress betöltődési sebességének első meghatározó tényezője a webhosztingot biztosító szerver válaszideje. A honlap sebességét a Google PageSpeed segítségével ellenőrizheted, de elmondható, hogy 200 milliszekundumnál nem lehetne hosszabb. A megfelelő szolgáltató kiválasztásakor körültekintően kell eljárni, hiszen nem minden az ár. A nagyméretű olcsó tárhelyek esetében előfordulhat, hogy nem 100 százalék a rendelkezésre állási idő, emellett hosszabb a válaszidő. Arra is érdemes odafigyelni, hogy az SSL titkosításért fizetni kell-e vagy ingyenesen biztosítja a szolgáltató.

Nem ritka, hogy az SSL éves díja alig különbözik a tárhely bérleti díjától. Néhány tárhelyszolgáltató ingyenesen biztosítja a https protokollt a szabványos domainek esetében, azonban az ékezetes webhelyek titkosítása már fizetős.

A szerver memóriahasználata

A gyorsítómemória vagy más néven kes memória használatát bővítmények segítségével is optimalizálhatjuk a WordPress honlapok esetében. a leggyakrabban használt pluginek:

 • W3 Total Cache
 • WP Super Cache
 • WP Faster Cache.

A bővítmények használata csak végszükség esetében ajánlott, hiszen az oldal rendellenes működését is eredményezheti. A szakemberek a megfelelő memóriahasználatot és a szerveres tömörítést a C-panel segítségével állítják be. Ha kérdezned kell, hogy mi az a C-panel, akkor nem érdemes ezzel tovább foglalkoznod.

Optimalizált, gyors weboldal
Optimalizált WordPress weboldal készítése.

CSS és JavaScript optimalizálása

A PageSpeed és az összes weboldal elemző oldal a CSS és JavaScript optimalizálását ajánlja. Véleményem szerint egyszerűbb körültekintően kiválasztani a weboldal sablonját, mint később bővítmények segítségével optimalizálni azt. A Java és CSS optimalizálásához az Autoptimize vagy a WP Super Minify alkalmazható, azonban ezek használatakor is előfordulhatnak zavarok az oldal működésében.

Képek optimalizálása

A weboldal betöltési sebességét, gyorsaságát a képek minősége és mennyisége is komolyan befolyásolja. A legjobb az, ha a kijelzőn megjelenő méretre optimalizáljuk a képeket, de amennyiben nem akarunk vagy tudunk ezzel foglalkozni, akkor az alábbi pluginek segíthetnek:

 • WP Smush
 • Imagify Image Optimizer
 • Optimus – WordPress Image Optimizer
 • ShortPixel Image Optimizer.

A weboldal sebességét még néhány módszer segítségével gyorsíthatjuk, ezt a későbbi cikkekben olvashatod el.

Olvasd tovább az optimalizált posztot

SEO plugin típusok

Komplex SEO bővítmények WordPress alá

A honlap optimalizálás a weboldal elkészítésekor kezdődik

SEO pluginek
A Yoast vagy az All in one a jobb SEO plugin?

A honlap optimalizálásban a különböző bővítmények segíthetnek a szakembernek. A legtöbb SEO-s azért szereti a WordPress rendszert, mert szinte mindent meg lehet oldani okos kis bővítmények segítségével. A rendszer előnye, hogy a pluginek többségét a készítők folyamatosan karbantartják és frissítik.

Bővítmények a WordPress honlapok készítésekor

A honlapoptimalizálás lényege, hogy a lehető legegyszerűbb konstrukciót próbáljuk kialakítani a weboldal számára. A WordPress pluginok segítségével szinte bármi megoldható, így az optimalizálást is segíthetik. Magától értetődik, hogy a szakember feladata az, hogy a lehető legkevesebb bővítményt telepítse, ezért elsősorban a komplex szolgáltatásokat kínáló All in One SEO Pack vagy a Yoast SEO modulokat választják.

All in One SEO Pack vagy Yoast SEO

A honlap optimalizálás sokkal több rétű, mint amennyit ez a két bővítmény kínál, azonban alkalmazásuknak köszönhetően rengeteg opciót automatikusan elvégeznek, a későbbiek során, a hozzá nem értő felhasználók által létrehozott oldalakat és blogposztokat is optimalizálják bizonyos mértékig.

Eddigi munkám során az All in One SEO Pack-et használtam, a Yoast SEO tartalom ellenőrző funkciója kissé zavaró, ezért nem is erőltettem a kiegészítő megismerését, ezt a közeljövőben bepótolom.

Tapasztalataim alapján az ALLIN SEO tökéletesen megfelel a hozzáértő SEO szakember számára, hiszen a szövegeket amúgy is ellenőrzi egyéb szoftverek, weboldalak segítségével is.

SEO plugin típusok
Honlap optimalizálás SEO bővítmények.

Melyik plugin a jobb?

A bővítmények letöltésénél mindkettőnél azt olvashatjuk, hogy több mint 1 millió bekapcsolt letöltéssel rendelkeznek. A Yoast mellett több mint 23 ezer értékelést találunk, az AllinSEO mellett 500 sincs.

A WordPress weboldalán az All in One SEO pack mellett azt olvashatjuk, hogy több mint 50 millió alkalommal töltötték le az elmúlt tíz évben, a Yoast mellett pedig az szerepel, hogy 2 millió aktív használójuk van.

Az egyes véleményeket olvasva nem derül ki, hogy miért ajánlják a legtöbben a Yoast, hiszen az Allin SEO semmiben sem marad le ellenfelétől, sőt bizonyos beállítások kényelmesebben elvégezhetőek.

A Yoast előnye / hátránya, hogy meglehetősen agresszíven követeli a beállított SEO kritériumok betartását. A plugin elterjedésének egyik oka lehet, hogy segítségével könnyebben kontrollálhatók a lusta szövegírók, hiszen nem engedi publikálni a cikket, szöveget, ameddig az nem felel meg az előre beállított formai és tartalmi követelményeknek.

A Yoast előnye, hogy kezdők számára is tökéletes, hiszen egy varázsló segítségével állíthatjuk be a paramétereket, de szükség esetén tréninget is kaphatunk.

Az All in One SEO Pack egy egyszerű és gyors plugin, mely segítségével beállíthatjuk az oldal egyes paramétereit, a Yoast viszont egy vonalvezető is, mely ellenőrzi, hogy mindent beállítottunk-e. Az All SEO automatikusan kitölti a kihagyott paramétereket, természetesen nem tökéletesen végzi ezt.

A közeljövőben megismerkedem a Yoast működésével és részletesebben is leírom előnyeit és hátrányait. Annyi bizonyos, hogy a magyar nyelvű fordítás hiányában a nyelvi ellenőrzés nem lehet tökéletes.

Olvasd tovább az optimalizált posztot